2008. december 8., hétfő

Segély: könnyebben a bankoknak, szigorúbban a rászorulóknak?

A parlament hétfőn szavazta meg a "pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásának erősítéséről" szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat, amelyek jelentősen enyhítették a kormány eredeti javaslatának kemény feltételeit. Több lényeges ponton is enyhült az eredeti, kőkeményre sikeredett bankmentő csomag.

Egyidőben:

"Egyelőre kérdéses, hogy jövő héten megszavazza-e a parlament a tavasz óta a viták kereszttüzében álló szociális rendszer reformját. A "segélyért munkát" tervezet ugyanis még a szocialistákat is megosztja: vannak, akik a segélyt nem kötnék kőkemény feltételekhez, és vannak, akik jobban szigorítanának."

A bankok 600 milliárdot kapnának, a segélykérdés évente 100 milliárdot jelent. Senki nem beszél a neoliberális gazdaságpolitikáról, amely eredménye a gazdasági világválság, és természetes velejárója pedig munkanélküliség. Senki sem beszél arról, hogy a teljes foglalkoztatottság ugyanannyira anakronisztikus, amennyire kívánatos. Ilyen gépeiesítés mellett nem fog mindenki dolgozni, akkor sem, ha börtönnel és dologházzal fenyegetnék a munkanélkülieket. De erről már írtam.

Nincsenek megjegyzések: