2008. december 29., hétfő

Háborúk

Háborúk. Ismét eszkalálódik az izraeli-palesztin konfliktus.

A szombat óta tartó légitámadásoknak már több mint 300 (egy forrás szerint pontosan 307) halálos áldozata van. Többségük az övezetet uralma alatt tartó Hamasz radikális szervezet rendőre, a többiek polgári személyek, köztük gyerekek. A támadásokban az övezet mentőszolgálatának vezetője szerint 1420-an, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint 950-en sebesültek meg. (fn.hu)

Aránytalan katonai választ adott Izrael arra, hogy palesztinok rakétákat lőttek ki a területére, jelentette ki vasárnap az ENSZ emberi jogi főbiztosa, élesen elítélve a Gázai övezet elleni izraeli légi támadást. Navi Pillay közölte, aggasztónak tartja a gázai halálos áldozatok rendkívül magas számát, egyúttal fölszólította Izraelt, ne hagyja érvényesülni a kollektív büntetés elvét. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa mindkét felet felszólította, hogy tartózkodjon az erőszaktól, s tegyen sürgős lépéseket az emberek szenvedésének enyhítésére, többek között tegyék lehetővé segélyszállítmányok és nemzetközi megfigyelők bejutását a Gázai övezetbe. Előzőleg Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szintén azt követelte, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak, és elítélte Izraelt a katonai erő túlzott alkalmazása miatt. (zoom.hu)

A Haaretz szerint az izraeli ADL (Defamáció-Ellenes Liga) elutasítja az ENSZ kritikáját, mely azt mutatja szerintük, hogy a világ nem érti a helyzetet, amiben Izrael van.

A Bush-kormány egyértelműen a Hamaszt hibáztatja az erőszak növekedéséért. Obama nem nyilatkozik, de jelzi, hogy ha az ő lányait bombáznák, akkor ő is megvédené magát. (guardian.co.uk)

Közben Magyarország a második világháború óta először készül harcoló alakulatok bevetésre, Afganisztánban. (atv)

Irakban 2008-ban harmadannyi civil áldozat volt, mint tavaly. (bbc) A kormány információ szerint 5000 feletti az áldozatok száma, az IraqBodyCount szerint 8-9000 közé tehető. Ez az amerikai álláspont szerint a katonák számának a növekedésének köszönhető. Juan Cole szerint az áldozatok számának a csökkenése nagyrészt annak tudható be, hogy a siíták megnyerték Bagdadot, onnan kizavarták szunniták százezreit.

Iszonyatos folyamatok ezek, ahol a nagyhatalmak geopolitikai érdekeik érvényesítését könnyedén igazolják a népek valós sérelmeivel és félelmeivel. A féligazságok háborúi dúlnak. A Magyarország-féle kisebb országok pedig nem is próbálnak saját álláspontot kialakítani a konfliktusokkal kapcsolatban, fel sem merül egy morális állásfoglalás, hanem azt méricskélik, hogy melyik nagyhatalomnak mennyire kell megfelelni. Ha a háború és béke kérdésében a haszonelv dönt, akkor a világ továbbra is mélyebbre fog csúszni, az erőszak tovább fog növekedni, és nem lehet kizárni akár a nukleáris fegyverek bevetését sem. Ezért halaszthatatlan feladat - nem csak itthon - a háborúellenes többségnek hangot adni.

Nincsenek megjegyzések: