2008. december 10., szerda

Ombudsman a bankuzsora ellen


Javítani kell az ügyfelek pénzügyi ismereteit, vissza kell szorítani a magas kamatú gyorskölcsönöket és az uzsorahiteleket, továbbá be kellene vezeti a magáncsőd intézményét az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint.


...

Szabó Máté pénzügyi vizsgálatainak megállapításairól kedden adott tájékoztatást az ombudsman hivatala.

...

A biztos szerint a pénzügyi gondok megoldásában sem a legális, sem pedig az illegális uzsora nem lehet megoldás, mert csapdahelyzetet teremt. Szabó Máté ezért elengedhetetlennek tartja, hogy az illetékes állami intézmények érdemi lépéseket tegyenek mind a "legálisnak tekintett" magas hiteldíjú gyorskölcsönök, mind az illegális uzsorakölcsönök visszaszorítására.

...

Az ombudsman sürgette azt is, hogy a magáncsőd intézményét mielőbb vezessék be.

Nagyon üdvözlöm ezt az ombudsmani csapásirányt, ahogyan azt is, hogy a hajléktalan emberekért küzd. Az uzsorások és a magas hiteldíjú gyorskölcsönök párhuzamba-állításáért pedig külön jó pont jár. Meg kell vizsgálnunk, hogy hogyan tudjuk támogatni az ombudsmant mindezekben. Iszonyú fontos, mert idő kérdése, hogy mikor kezdenek tömegesen bedőlni a hitelek, mikor válik pont emiatt még több ember nincstelenné vagy hajléktalanná. És az senkinek sem jó.

Nincsenek megjegyzések: