2008. szeptember 1., hétfő

A BKV ellenőreinek példája

A BKV ellenőröket, akárcsak a rendőröket, gyakran ugyanaz az általánosító, rasszizmushoz hasonlítható utálat övezi, mint pl a cigányokat és a zsidókat. De most nem erről szeretnék beszélni.

Az utóbbi néhány hónapban Budapesten megnövekedett a tömegközlekedésben dolgozó jegyellenőrök száma. Különösen nagy számban helyezkednek el a metrómegállókban, a bejáratnál. Tehát afféle megelőző ellenőrzést végeznek. Szerintem sokan kaptak így munkahelyet.

Nos, ez addig fog tartani, amíg a BKV nem modernizálódik, és nem szerez e ellenőrző munka elvégzésére gépeket. Kis sorompócskás megoldás, akinek van jegye, átengedi, akinek nincs, nem mehet be. Ez kiváló, mert akkor nem kell majd ott áldogálnia az ellenőröknek.

Nagyon jó hír a társadalom számára, hogy a gépek miatt számos munkahely meg fog szünni. Minél kevesebb elvégzendő munka: elvileg annál jobb. Több idő van egyéb tevékenységre.

Az a gond, hogy a kapitalista rendszer a technológiai fejlődésből eredő előnyöket - e tekintetben - társadalmi szinten hátránnyá konvertálja. Hiszen a jelenlegi rendszerben a gépiesítés elsősorban munkanélküliséget generál a munkások részére, és extraprofitot a tőke, a munkáltatók részére.

Anakronisztikus hülyeségnek tartom, hogy a jelenlegi társadalmat, az elvégzendő munka csökkenése csapásként éri, ahelyett, hogy ünnepelni tudná, hogy több idő áll rendelkezésre az egyéb dolgok elvégzésére. Szomorúnak tartom azokat az emberképeket, ideológiákat, amelyek szerint csak a klasszikus értelemben vett munka teheti "emberré az embert". Tehát ha nem kell a mindennapi betevőért harcolnunk, akkor nincs értelme az életünknek. Micsoda nyomorúságos gondolat!

A Humanista Alapokmány a következőket javasolja:


Az a haszon, amelyet nem fektetnek be újra a vállalatba, vagy nem annak fejlesztésére vagy bővítésére használnak, a tőkespekulációt szolgálja. Az a haszon, amely nem teremt új munkalehetőséget, a tőkespekulációt szolgálja. Következésképpen, a dolgozók harcának elsősorban arra kell irányulnia, hogy rákényszerítse a tőkét a lehető legnagyobb termelékenység elérésére. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha a dolgozók részt kapnak a vezetésben és a termelés irányításában. Másképp nem kerülhetnék el a tömeges elbocsátásokat, a vállalatok bezárását és leépítését.
(kiemelés: V.T.)

Azt gondolom, hogy a gazdaság ilyen történő demokratizálása valóban egy fontos, és elérhető cél. Érdekességképpen megjegyezném, hogy a jelenlegi intézményrendszerben mindennek már megvan a csírája - mostanában éppen EU-s/állami támogatással indulnak új szociális szövetkezetek Magyarországon, + a magyar társasági jogban eleve is ott van a munkavállalói tulajdon lehetősége. Tessék, ott a City taxi, a külföldiek kedvenc taxija: tök demokratikus, a taxisok irányatják, van közgyűlésük, meg minden. HA véletlenül City Taxiban találom magam rákérdezek, hogy milyen ez a demokrácia, és szeretni szokták.

Nincsenek megjegyzések: