2008. szeptember 3., szerda

Vívmány

A két elvileg ellentétben álló eszme, a társadalmat átható cinizmus, valamint az alternatív mozgalmakat átható kritikai-reformer szellem néha harmónikus összjátékkal képesek kiemelni mindazon jelenségeket, amelyek negatívak.
Gyakran elfelejtjük észrevenni azt, ami jó, és ez nagy baj. Már csak azért is, mert a "minden mindig rossz volt és lesz" hozzáállásból nem sok erőt fogunk tudni meríteni az előttünk álló harcokra sem.
Itt van például egy emlékeztető egy jó hírre. Az indexes Bodoky Tamás közölt interjút Fülöp Sándorral, a nemrég megválasztott Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosáról. Itt Magyarországon van az egyetlen (egyelőre első) ilyen ombudsman, és 35 emberrel fog némi figyelmet fordítani a környezetvédelmi kérdések teljesülésére, és a jövő nemzedékek jogaira. Fülöp Sándort van szerencsém ismerni is, a Védegyletes ügyeimen keresztül, és éppenséggel tudom, hogy csupa jó szándékkal és lendülettel (és tudással) vág neki a feladatnak. Ez jó. Úgyhogy remélem hogy az ország ki is fogja használni ezt az intézményt, meg az összes többi meglevő és évszázadok során, forradalmak és reformok láncolatán kiharcolt jogot, amelyek oly gyakran kihasználatlanul porosodnak az alkotmány és a törvények mélyén.

Nincsenek megjegyzések: