2008. szeptember 26., péntek

Cserbenhagyás

A hírszerzőn olvasom:

"Egy nemzetközi egészségügyi szervezet szerint több mint ötmilliárd dollárt kellene költeni évente a malária okozta halálozások megakadályozására."

Érdekesség:

ma az fenti összeg 120-szorosát, 700 milliárd dollárt kapták olyan amerikai bankok, akik rosszul üzleteltek.

Pedig a "Roll Back Malaria Partnership nevű szervezet szerint több mint négymillió emberéletet lehetne megmenteni 2015-ig, ha több pénzt szánnának szúnyoghálókra, gyógyszerekre és maláriaszűrésre."

Jó, legyünk egy kicsit pontosabbak:

A szervezet akciótervében azt javasolja, hogy 2009-ben 5,3 milliárd, 2010-re 6,2 milliárd, 2011 után pedig évi 5,1 milliárd dollárra kellene emelni a malária megfékezésére költött pénzeket. Ezenkívül további 8,9 milliárd dollárra lenne szükség a következő évtizedben a malária kezelésére alkalmas gyógyszerek kutatásához, valamint védőoltások és szűrőprogramok kidolgozásához.

Tehát összejön itt csaknem 50-60 milliárd is, egy kis ráhagyással. Ez már majdnem a tizede annak, amit hirtelen kaptak a bankok!

Jó, de ennyi pénzt nem lehetne előteremteni.

A Roll Back Malaria szerint a szúnyogok (Anopheles) által terjesztett betegség legalább 12 milliárd dolláros gazdasági veszteséget okoz évente az érintett afrikai országoknak.


Aham. Akkor biztos találtak valami megoldást.

Az egyes országok és a nemzetközi szervezetek tavaly 1,1 milliárd dollárt fordítottak a malária elleni küzdelemre.


A következtetéseket mindenki vonja le magának.

Nincsenek megjegyzések: