2008. szeptember 14., vasárnap

Strabagra Gripen

Az Arzenál Rt ("Honvédelmi Minisztérium irányítása alatt működő, teljes mértékben állami tulajdonú részvénytársaság") nagy üzletett kötött. A Raytheon, a világ egyik legnagyobb fegyvergyártó cégének Maverick rakétáit fogják szerelni-javítani a Nyírségben.

A Népszabadság szerzője lelkesítő módon ír az irányítató, "polipszemű" fegyver lehetséges bevetéséről: "odakormányozza a vészjósló szerkezetet a célpontra, legyen az egy ellenséges harckocsi, katonai tábor vagy éppen az al-Kaida egyik afganisztáni rejtekhelye, amelyben a baghlani magyarok megtámadására éppen robbanószerkezetet, IED-t szerelnek össze. Milyen szép!

A Corpwatch inkább arra emlékeztet, hogy 2003-ban a Raytheon "okos" fegyverei öltek meg 62 civil embert egy bagdadi piacon.

A beruházás érdekessége, hogy a Népszabadság 2006-ban már büszkélkedett vele. Egy, a Gripen-bombázók úgynevezett ellentételezéséről szóló cikkben foglalkoztak vele, mint az ellentételezés egyik elemével.

Az ellentételezés lényege, hogy cserébe azért, hogy a holland bombázógyártól vettünk néhány repülőt 190 milliárdért, ők viszont némi befektetést eszközölnek Magyarországon. Azt, hogy az ellentételezés milyen körülmények között történik, azt titokban tartotta volna a kormány. Nemrég azonban a Társaság a Szabadságjogokért másodfokon is pert nyert: a bíróság kimondta, hogy a Gazdasági Közlekedési Minisztérium 2007-ben jogszerűtlenül tagadta meg a Gripen-vadászrepülőgép üzlettel kapcsolatban a svéd fél által vállalt közel 200 milliárd forintos ellentételezési kötelezettségel kapcsolatos adatok kiadását, így azokat nyilvánosságra kell hozni!

Nem tudom, hogy ez a pernyertesség változtatott e a korábbi szerződéseken, azonban egy biztos: a per megnyerését követően, de a szerződések kiadását megelőzően már tagadják, hogy a nyírségi szerelőműhely az ellentételezés része volna. "Ahogy a Raytheon Maverick programjának az igazgatója, Chuck Pinney mondja, a konstrukció nem része a Gripen offset programnak, a partneri kapcsolatot a magyar Honvédelmi Minisztérium (az Arzenál tulajdonosa) és a Raytheon szerződése szentesítette" Ezek a furcsa fordulatok nemigen csökkentik a korrupció gyanúját, amelyről többször cikkezett a sajtó.

Jegyezzük itt meg, hogy tavaly egy parlamenti vizsgálóbizottság megállapította:
- semmi ok nem volt Gripen vadászrepülőgépek beszerzésére,
- ráadásul a döntéssel kapcsolatban nem volt költségelemezés,
- nem fogalmaztak meg az alapvető hadműveleti, műszaki és gazdaságossági követelményeket,
- nem folyt le közbeszerzési eljárás
- a szerződés szövegezése sem volt megfelelő.

Minden esetre Észak-Írországban egy elég érdekes dolog történt az ottani Raytheon teleppel kapcsolatban. 9 ember, a "Raytheon kilencek", az izraeli-libanoni háborúban történő Raytheon rakétahasználat ellen tiltakozva elfoglalt egy Raytheon telepet, és elkezdte kidobálni az ablakon a számítógépeiket.

A bíróság 2008-ban felmentette a vádlottakat, ugyanis elfogadta a vádlottak érvelését, miszerint háborús bűnök elkövetését késleltették a raytheon kilencek. Ilyen máskor is történt, például az irakba tartó bombázókat megkárosító Pit Stop Ploghshares csoportot is felmentették már, egy olyan törvényi rendelkezésre hivatkozva, amit a magyar büntetőjog is elismer:

A végszükség:
nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelmében így jár el, feltéve, hogy a veszély előidézése nem róható a terhére, és a cselekménye kisebb sérelmet okoz, mint amelynek elhárítására törekedett. Nem tudhatjuk, hogy a magyar bíróság hogyan reagálna le egy hasonló esetet például Nyírteleken.

----
A TASZ a honlapján kíváló tanácsokat és jogsegélyt nyújt azoknak, akik szintén hozzá szeretnének jutni mindenféle közérdekű adatkhoz. A jogi szabályozás kiváló: bárki írhat levelet bármilyen hatóságnak, kérhet információt, adatot, és főszabály szerint ezeket 15 napon belül ki kell adni. Ha nem adják, fordulhatsz a bírósághoz. Zseniális intézmény, amelyet bárki igénybevehet! Próbáld ki Te is!

Nincsenek megjegyzések: