2008. szeptember 20., szombat

Fúj!

Mielőtt csúnyább témákra térnék, először elmondanám, hogy gimnáziumi osztálytársam, Vásárhelyi Gábor megírta szerintem első publicisztikáját, ami a Népszabadság c. napilapban jelent meg, "Kosz, bűz, zaj, fúj!" Európai autómentes nap: szeptember 22.címmel.

Mi az az erő, ami benn tartja az embereket a dugóban ma is, holnap is? Nem találom a választ. Az ember egyik legnagyobb előnye az egyéb intelligens életformákkal szemben a földön, hogy jól tudja az időbeliséget kezelni, tud jól extrapolálni, például a múltból a jövőbe. Ha száz embert megkérdezünk, hogy lesz-e brutál dugó holnap a körúton, száz tudja, hogy lesz. Jól tudják, sajnos. De akkor száz autósból miért ül vissza mind a száz, ha nem százegy holnap is a kocsijába, hogy végigpöfögje a Nagykörutat - oda is, vissza is? Mi az az erő, ami a hülyeségnél is hatalmasabb?
Itt olvasható tovább. Tök jó lett.

A mai napon sok humanistával voltunk a roma demonstráción az erőszak ellen, illetve megnéztük a chartás demonstrációt is, és a végén páran megnéztük a Szabadság téren gyülekező "nemzeti radikálisokat". Ez utóbbi eléggé sokkoló volt a számomra.

Összehasonlítva a Hollán Ernő utcában, a "jobbos oldalon" megjelent szélsőjobbos tömeggel, ez egy sokkal erőszakosabb, ijesztőbb ezres, többezres menet volt. Sok náci volt ott. Olyanokkal, akik konkrétan Hitlerhez kötődő szimbólumokat használnak. Az indexen van egy ilyen fordulat: "Borzongás és rettegés szavakkal jellemezte tudósítónk a hangulatot a Szabadság téren". Egyetértek.



Azt is hozzátenném, hogy a HirTV tudósítói (3 emberük számolt be a Szabadság téren) fájóan és ordítóan nem vettek erről tudomást. "Radikálisok". Persze. Azért a radikalizmus és egy abszolút erőszakos demonstráció, uszítás, nácizmus stb között van különbség.



Szeretném itt különösen elítélni a "hazatérés templomát", amelyet szintén meglátogatott a fenti társaság, és ahol Hegedűs Lóránt prédikál a szélsőjobbos elemeknek: szerintem Krisztust hányinger kerülgetné a templom környékén. Ugyanide sorolható Morvai Krisztina is, aki szintén a sűrűjében van ennek az egésznek. Mert tudom én, hogy sok árnyalata van a szélsőjobbnak, de nehéz ezeket hitelesen különválogatni, amikor együtt és egyetértésben nyomulnak a legszélsőségesebb elemekkel. Szeretném továbbá kifejezni elítélésemet Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselővel szemben is, aki a Gárdát propagálja előszeretettel. Ha már itt tartunk. Attól, hogy valakit 56-ban halálra ítéltek, még nem kapja meg a következő 60 évre a morális felmentést bármi baromság alól.

Néha mondják, hogy "vér fog folyni". Ma elgondolkodtam ezen, hogy ezt mennyire vesszük komolyan, és hogy mit lehet tenni? Eszembe jutottak a kilencvenes évek elején az ]jvidéki és belgrádi háborúellenes demonstrációk, amikor az egész balkáni konfliktussorozat még csak indulóban volt: azok nem voltak elegendőek, nem tudták megállítani az erőszakot.

Minden esetre mi továbbra is szervezzük a Tarka Magyar demonstrációt, illetve az Összefogás az Erőszak Ellent. Dolgozunk azon, hogy ezt ne heréljük ki annyira a széles összefogás jegyében, hogy a demonstráció ne vegyen tudomást arról, hogy az erőszaknak van gyökere, és vannak olyan társadalmi problémák, amiket orvosolni kell. Nem azért beszélünk az okokról, hogy megigazoljuk az erőszakot, hanem azért, mert hülyeség nem észrevenni, hogy egy szociális feszültségek, a demokratikus kultúra hiánya, a hatalmi arrogancia, az árokásás, és általában az emberek széles rétegeinek figyelmen kívül hagyása előbb utóbb erőszakhoz is vezet.

Menjünk el mindannyian október negyedikén a felvonulásra. És ez még csak az első lépés. Sőt, nem is az első, hanem kb a 267-dik. Ez még csak a 267-dik lépés, és folytatjuk!

(Köszönet az index ujságíróinak a videókért!)

6 megjegyzés:

A Viktor írta...

Szia Tibor!

Praktikus volna a helyesírási hibák mellőzése. Nem lepne meg, ha a tegnapi postod attól lenne ilyen (hemzseg a helyesírási, nyelvhelyességi hibáktól), mert esetleg jóval feszültebb vagy a normálisnál. Szerintem írj a témában holnap is. Kíváncsi vagyok, addig mennyi ülepedik le. Azt hiszem más lesz a holnapi postod, ha ugyanebben a témában írsz. És nem csak a hibákra gondolok.

Hogy ontopic legyek: Voltak azért szándékosan provokatív gesztusok a tegnapi rendezvényen. Pl.: Amikor a sikkasztás alapos gyanúja miatt eljárás alá vont Kolompár Orbán tisztára mossa az Árpád-sávos zászlót. Nagy szerencséje, szerencsétek, hogy a szélsőjobb sikeresen megszervezte a maga rendezvényét tegnapra, mert ha nem teszik, igen sokan közülük ott lettek volna a zászlómosásnál, és erre a nyílt és aljas provokációra nem lett volna rendőrsorfal, ami megvéd titeket.

Témába vág még, és ha már idehoztam, kifejtem: Jellemzi a magyar állapotokat, hogy a jobboldalon sok erőszakmentes esemény után megint nem tudtak egy nagy jelentőségű demonstrációt békésen végigcsinálni. Nem tudom, a Gárda ott volt-e, de a híradásokban nem igazán találkoztam a nevükkel. Azt tudom, hogy a fejlemények a Bombagyárnál is kiverték a biztosítékot. Meg azt, hogy a szervezés körüli botrányok előrevetítették az erőszakot. Erről jut eszembe: Mi lenne, ha inkább a MÖM-höz hasonló kezdeményezések szúrnák a "Mozgalom megmondóemberinek" a szemét a Magyar Gárda helyett? Szerintem több bajt okoz ez a kimondottan erőszakos szervezet, mint az erőszakmentességére kínosan ügyelő Magyar Gárda.

Személy szerint üdvözölném egy szalonképes jobboldali erő megjelenését, mert hiszem, hogy jelenleg a legjobb, legkevesebb erőszakhoz vezető út egy olyan hatalmi elit megjelenésén át vezet, aki képes a saját, vélt érdekei elé helyezni annak a közvetlen közöségnek az érdekeit, akiket képvisel. Jelen témában ez a magyar népet jelenti. A mai politikai elit egyik tagjáról sem mondható ez el. A frissen megjelent jobboldal is többszörösen leszerepelt, a parlamenti pártokról meg ugye tudjuk, amit tudunk.

Annyit még érdekességként, hogy a Szabadság téren az oszlatás megkezdése után két percel szólították fel a tömeget a tér elhagyására, amely felszólításnak az 2 perc alatt engedelmeskedett is. Legalábbis ez derül ki az
index beszámolójából. Namost akkor eszerint a rendőrség 2 év alatt nem tanulta meg, hogy tömeget úgy oszlat szabályosan, ha előbb felszólít és utánna vet be fegyvert. Kizárólag a felszólitásnak nem engedelmeskedők ellen, és úgy, hogy a lehető legkissebb sérlemet okozza.

A templomba meg egy békés megemlékezéshez tartozó istentiszteletre hívták a lelkészt és a népet is. Ehelyett a provokátorok, és a csak az erőszak lehetősége miatt kivonuló emberek ürügyén újra szabályszerűtelnül oszlató rendőrök elől menekültek a templomba. Egy alkalommal kis híján egy utcai színelőadásra terelték a rendőrök az embereket (amit korábban már megzavartak az idióták, akik minden megmozdulásban csak az erőszak lehetőségét lesik). A jobboldali tüntetés ékes példája annak, hogyan lehet az összefogás jegyében kinyírni egy életképes kezdeményezést.

Ha október 4-én nem tudunk éles választóvonalat mutatni önmagunk és a rendezvényünkön garantáltan megjelenő politikai elitünk között, akkor az erőszakmentesség világnapjára szervezett demonstrációnk célját tévesztve nem számunkra, itt élő, békét akaró magyarok számára nyit teret, hanem a politikai elitünknek adja vissza azt. Akkor aztán igazán nagy sz@rban leszünk.


Üdv!

Keller Viktor

Várady Tibor írta...

Bocs a helyesírásért. Leülepedés történt, vélemény nem változott.

A Gárdát én láttam, saját szememmel (bár lehet, hogy csak a kiváló Dósa és pár embere volt ott. minden esetre egyenruhában nyomták, Dósának külön biztonsági emberei csinálnak teret, hogy ő ne ütközzön akadályba. röhej, vicc, túl sok akciófilmet néztek mindannyian!!!).

A bombagyárt nem tartom komolynak, Tomcat inkoherens. Hősök terén bunyózik, kurvaanyázik, aztán panaszkodik a balhék miatt: bocsi, innen hadd ne akarjak eszmecserében az ő pillanatnyi gondolataira támaszkodni. Komolytalan. (max tehetséges médiahecker)

A Gárda szerintem nem ügyel erőszakmentességre, illetve így mondom: az én mércém szerintem erőszakos. Erőszakos volt az első avatás (hangos cigányozás, zsidózás, fújjolás), erőszakos és félelemkeltők a roma településen történő felvonulások, és erőszakos tüntetésekre járnak, igazi neonácikkal (ismét jelzem: magam láttam). Erőszakszervezetnek öltözik, bakker.

Provokáció volt-e? Lehet, hogy volt, nem tudom, de szerintem az a többszáz agresszív tüntető, akit még egyszer mondom saját szememmel és közvetlenül szemléltem nem lehet mind provokátor. Ezért ez a kérdés számomra a lényeget tekintve irreleváns. Egy erőszakos, részben igazi neonáci, részben neonácikkal barátkozó társaság volt ott.

Szerintem is kell olyan politikai erő, amely képviseli a magyar népet, plusz Magyarországon élő más nemzetiségű népeket. Szerintem a tekintélyelvűséghez vonzódó széljobbon semmi jó nem várható e téren. Ja, és egyébként a balos, libsi, jobbos, kommunista, zöld, és humanista, meg minden más szín a magyarokat próbálja képviselni. Nem csak a jobboldal, ahogyan ezt divatos gondolni bizonyos helyeken. Kurva veszélyes nyelvjárás az ilyen, még egyszer mondom, a kilencvenes évek szerbiájába való, Milosevic-szavazóhoz méltó fordulatok ezek. Tök ugyanaz.

A hazatérés temploma környékén szerintem Jézusnak hányingere lenne.
Vagy ezt már mondtam?

Amúgy itt van még egy hiteles beszámoló az eseményekről: http://hvg.hu/itthon/20080921_video_zavargasok.aspx

Innentől kezdve szerintem kár árnyalatokba menni. Én ezt az egészet úgy ahogy van elítélem és nemkívánatosnak tartom. (ld még: engem az sem izgat, ha Colin Powell lightosabb, mint GWBush. Mindkettő seggfej, bizonyos szint alatt nem méricskélünk)

Emberi szinten maradok elfogadó, senkit nem nézek orknak, droidnak, állatnak, félembernek. Senkit sem vonok ki a nemzetből, meg semmiből. Mindenkivel szóbaállok, próbálom megérteni honnan jön, hova megy (mondjuk inkohorens arcokra viszont sok időt nem szeretek tölteni, ide sorolnám még a Kossuth Tériek vezetőit, akikkel volt szerencsém "eszmét cserélni"). Mindegy, ez minden embernek kijár, nekem az ilyen felebaráti szeretet bejön (de nem a hazatéréstemplomba járok érte).

Politikai szinten viszont alaposan tájékozott vagyok e téren, és ez alapján történő totális elutasításom van ezekkel szemben.

A Viktor írta...

Szia!


Azóta én is láttam a Gárdát. Ciki, hogy ott tudtak lenni, és nem csináltak semmi hathatósat a helyzet elfajulása ellen. Az akciófilmes részről lemaradtam. Ahogy elmeséled, az alapján kár. Asszem sokat csiszolódott volna a véleményem róla, ha látom. Bár Dósa azótan nem Gárdaparancsnok, de ez talán nem változtat semmin.

A Bombagyárban nem csak TC, hanem a kommentelők is érdekesek. Bőven akad köztük, aki most egyetért TC elhatárolódásával. Azt nem tudom, hogy legközelebb ugyanazok ugyanúgy egyetértenek-e TC más véleményével. TC maga meg azt csinálja, amiről azt hiszi, hogy attól több póló fogy. Ez az én véleményem. Nem biztos, de valószinűnek tartom.

Szóval nem TC személyéért, hanem a kommentelő közösség miatt gondoltam érdekesnek. A kommentelők elsöprő többsége gondolja azt, hogy egy békés demó nem így néz ki. Ha más nem, ennek a vélemény változásnak a kieszközlése pozitív hozadéka a napnak.

A Gárda erőszakszervnek öltözik? Ez vicc. A Gárda pincérnek öltözik. Nagyjából. Még csak nem is elegáns. Erőszakszervnek öltöző csoportok is vannak, de az pont nem a Magyar Gárda. Az én szemem ők jobban szúrják. Azok a települések meg nem roma települések. Azok a felvonulások rendre reakciók voltak valamilyen atrocitásra. A Gárdával e tekintetben az a bajom, hogy válogat. Bőrszín alapján. Csak és kizárólag a kissebbség által elkövetett bűncselekményekre koncentrál, miközben lenne mit tenni (ha nem is olyan menyiségben) a többségi társadalomban levő erőszak ügyében is. Néha ráhibáztak és sikerült olyan helyre menniük, ahol cigányok rasszista alapon erőszakoskodtak. Erre példa a költöztetés, de többnyire olyan bűncselekményekhez vonultak fel, ahol normális esetben senkit nem érdekel az emberek bőrszine.

Azóta a provokáció ügyében is árnyaltabb bennem a kép. Megtudtam, hogy Vonáék maszkokat osztogattak a Szabadság térre vonulás előtt. Azt hiszem ott lehet az a határ, aminél én otthagytam volna a rendezvényt, ha elmegyek. (Lehet, ha tényleg ott vagyok, korábban kiég a bizti. Amit eddig tudok a hírekből, az alapján ez a végpont)

Hogy provokáció volt-e, abban biztos vagyok, ahogy abban is, hogy voltak olyanok, akik csak az erőszak, az újabb balhé lehetőségéért vonultak ki. Hogy mennyien voltak, és kik szervezték őket oda, arról adott számomra képet, hogy teherautóról osztották a maszkot. Akik az autót odaszervezték, azok tudták jól, mi lesz a vége. Innentől könnyen összerakható, ki provokált.

Az utolsó előtti bekezdésed értem, és nagyjából egyet is értek. Pont ezért háborodtam fel július 5. előtt, mikor Annamari a nemzeti érzelmű emberek készülődésére a kurucról linkelt cikket. Akkor elmondtam, és azóta is mondom, hogy a nemzeti érzelem nem a szélsőjobbot jelenti. Akkor most végül ugyanazt mondjuk.

Szerintem szombaton a legtöbbet a békéért pont Vonáék tették. Azzal, hogy nagyon sok embert ábrándítottak ki magukból. Lassan eljön az a pillanat, amikor a rendezvényeiken csak csőcselék és hülyék lesznek. Könnyen lehet, hogy ez a következő rendezvényükre már igaz lesz.


Ezt írod: "Ja, és egyébként a balos, libsi, jobbos, kommunista, zöld, és humanista, meg minden más szín a magyarokat próbálja képviselni."
Na ezzel nem tudok egyetérteni.
Hosszú lenne leírni, hogy mi a bajom a kommunistákkal és a libsikkel. Azért hívószónak ilyenek: állandó osztályharc, SzDSz... Ezeknek azt sem hiszem el, amit kérdeznek. A balosokról, meg a jobbosokról, meg épp szócséplünk. Maradnának a zöldek. Láttad a zoldek.hu-t? Ha igaz lenne, amit ők leírtak, ahhoz nem kell politikai párt. Azok a hihetetlen szabadalmak (ingyenenergia, hogy csak a legelrugaszkodottabbat említsem), ha igazak lennének elég profitot termelnének ahhoz, hogy csíkzsebből megvegyék az ország adósságállományát. Onnan aztán ők pofáznának. Akkor nekik mit higyjek el?

Vagy a Greenpeace-re gondoltál? Látod, nekik hinnék. Persze van rajtuk kívül is hiteles zöld szervezet egy rakat. Amit ők akarnak (élhető környezet, amiben jó érzés embernek lenni) nem képzelhető el nemzeti és nemzetközi összefogás nélkül. Meg van pár meleg ismerősöm is, akikről tudom biztosan, hogy szeretik a hazájukat, de őket pont nem soroltad :)


A videót nem sikerült megnéznem. Rámenne a gatyám is.

Ja igen. Jézus hányingerét említetted már. Amíg nem tudtam, hogy tüdővizenyőt, hányást és bevérzést okozó harcigázzal oszlattak a rendőrök azt hittem, hogy a templomba menekülő, ott menedéket találó emberek miatt mondod.

Itt van még a szabálytalanul oszlató rendőrség ügye. Ez megérne egy nyilatkozatot, nem? Rendőrségünknek sikerült újra a békés tömegbe lőni. Pedig ott az arányok alapján elmondható, hogy igen nehéz dolguk lehetett ennek a kivitelezésében, mert békés emberből nem lehetett túl sok. Mondjuk a demonstrálók max kétharmada. (de ezzel lehet, hogy túl opimista becslést adtam) Visszalőnni csak a rendbontókra lehetett volna jogszerűen. Tömeget oszlatni meg megintcsak nem úgy kell, ahogy ők csinálták. A bevetett gáz állítólag annyira durva volt, hogy egyes embereket úgy kellett kimenekíteni. Többen harcigázra gyanakodnak. Mindenesetre az oszlatás nem szabályszerű voltára elég sok letagadhatatlan bizonyíték van.


Irígylem a politiai tájékozottságodat. Én dolgozok. Kevés időm van csepürágásra. Az alapján itélek, ami eljut hozzám. Emiatt lehet, hogy sokszor tévedek. Akár a fentiekben is. Bár van pár dolog, amiben sok év alatt sikerült kialakítanom a véleményem.

Üdv!

Keller Viktor

Várady Tibor írta...

A HVG videó elég meggyőzően mutatja be azokat a vonásokat, amelyek miatt már rég a csuklyaosztás előtt is elhagynád talán a terepet. De nem tudom. Szerintem eleve fel sem merül, hogy egy Budaházy-Torockai-Möm-Tomcat-Morvai-kurucinfós esemény vállalható legyen. Bevallom őszintén, számomra meglepő, hogy benned felmerül, hogy ez oké lehet.
Hogyan beszélhetünk provokációról, mint az erőszak kiváltó okáról, amikor a két fő hangadó és szervező eleve csatára hív fel? Miről beszélünk?! :)

A Viktor írta...

Hát pont erről beszélünk. Hogy a Budaházi - Toroczkay páros provokálta ki, hogy a békés demonstrációra érkező tömeg lehető legnagyobb része legyen randalírozásra hergelve.

Mondjuk lehet, hogy ennél a felszólításnál már oszlatni kellett volna, de nem tették meg. Amikor meg végül megtették, szabálytalanul és az eljárás alá vontak alapvető jogait figyelmen kívül hagyva oszlattak. Például a könnygáz bevetése után szólították fel az embereket a tér elhagyására.

Várady Tibor írta...

Ok, ha ez igaz, akkor korrigálni kell a rendőrségnél. Egyébként sztem rég nagyokat léptek előre 2006 sötét napjai után.