2008. szeptember 26., péntek

Kettős Mérce blog: Miniszterelnök úr, ne jöjjön a Tarka Magyarra!

A blogoszférában találtam:

"Egy ember mégis van azért, aki puszta jelenlétével képes lehet szétbaszni azt, amit rengeteg civil óriási munkával felépített. Egy ember mégis van azért, akinek a bukását néhány nappal megint eltolhatja, ha a nagy náciűző igazságosztó szerepében tetszeleghet fél napig.

Ő az, akinek semmiféle lelkiismereti problémát nem okoz szétbaszni egy civil rendezvényt, ha pillanatnyi érdekei éppen ezt diktálják. Ő az, aki puszta kiállásával lejárathatja a legnemesebb ügyet is. Ő minden civil antifa és erőszakmentességet hirdető állampolgár rettegett "barátja", a nácik legizmosabb fegyvere, aki akarva-akaratlanul is a gyűlölködők leghatékonyabb segítője. Ő az, akit ez nem érdekel cseppet sem.

Ő az, akit mi, mint a Tarka Magyar mellett kiállók könyörögve és esedezve kérünk, hogy ne jöjjön el a rendezvényünkre!"

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Erről jut eszembe egy az index címlapjáról is belinkelt videó. Kíváncsi vagyok a véleményedre.

Várady Tibor írta...

helló. Köszi, megnéztem. Nézd, szerintem a rasszizmus és kirekesztés elleni harc nem arról szól, hogy tagadjuk le a problémákat.

A rasszizmus-ellenesség arról szól, hogy a problémákat, legyenek azok esetlegesen, vagy akár nagy számban előfordulók ne használjuk igazolásul azért, hogy egy egész nép, vagy csoport ellen forduljunk. Mert onnan egy csomó ártatlan ember is áldozatául esik a gyűlöletnek, a problémák súlyosbodnak, senkinek sem jó. (és akkor arról ne is beszéljünk, hogy egyébként lelki szinten szerintem gyűlölködni eleve nem jó a gyűlölködőnek sem)

Igen, szerintem sokkal többet kéne tenni a vidékért, és bölcsen kéne hozzáállni a cigány-többségi társadalom problémáinak a megoldásához.

Nagyon károsnak tartom azt a hamis megosztást, hogy valaki szerint vagy "minden rendben van" és azért "antifasiszta", vagy "látja az igazságot", és azért támogatja a gárdát és hasonló jelenségeket.

De nem minden antifasizmus szól a problémák szőnyeg alá söpréséről.

Unknown írta...

Gondoltam, hogy ezt válaszolod és örülök neki, mert én is így látom a dolgokat. Azonban mióta figyelem a munkásságodat, a humanista mozgalmat és társait, mindig olyan színben tüntetek fel, mint akik csak a rasszizmus ellen lépnek, de a problémát nem nagyon látják/hangsúlyozzák. Számos esetben a fellépéseitek, nyilatkozataitok (amiket olvastam) csak az előbbivel foglalkozott, holott szerintem egyforma hangsúllyal kellene kezelni a gyűlölködést és annak kiváltó okait is. Talán így ők (a gyűlölködők) is könnyebben megérik az álláspontotokat.

Például amire gondolok. Szörnyű dolog hogy a meleg-felvonuláson bántalmaztak embereket. (Még akkor is ha két férfit látok az utcán csókolózni önkéntelenül is rosszul leszek.) Ugyanakkor világosan látszott, hogy számos homoszexuális szándékosan provokatívan viselkedett idén is és tavaly is. Ami persze nem mentség.

Vagy arra gondolok, hogy felgyújtani egy jegyirodát, félelmet kelteni a tulajdonosaiban, alkalmazottaiban borzasztó. Ugyanakkor az egész alapvetően elég bagatell ügy volt, amelyet próbált a média a végtelenségig fokozni.

A rasszizmus a mai politikai elit számára csak egy figyelem elterelő eszköz. Amihez sajnos úgy látom, hogy ti sokszor asszisztáltok. Amíg az emberek azzal foglalkoznak, hogy már megint zsidóznak (cigányoznak, négereznek, araboznak, komcsiznak, náciznak,...), addig gazdasági bűncselekmények sorozatát tudják csendben véghezvinni.

Ezért mondom, hogy mindig hozzá kellene tenni a kiváltó okokat is, hogy rendszerben tudjunk gondolkodni, ne csak helyzetekben.

Persze tudom, ez nem csak Magyarországon van így.

Várady Tibor írta...

Abban egyébként nem értek egyet, hogy a Hollán Ernő utcai balhé bagatell lett volna. Egy molotov-koktélos támadás egy olyan országban, ahol ez nem szokásos szerintem nem molotov. És az, hogy utána tomcat és társai, többek között hitleres pólókban meg egyebekben odamennek - ez szerintem nem vicces.

Ennél a múltkori szélsőjobbos demonstráció még kevésbé volt bagatell.

Szóval nem tudom.

Egyébként az érdekes, hogy rosszul leszel két férfi csókolózásától, én meg pl nem. Nem vonz, nem taszít. Mi lehet ennek az oka? Egyszerűen valami neveltetési, ki-honnan-jön dolog?

Ja, és még egy viccesség. Tudod kik a legnagyobb magyargyűlölők? Hát a szélsőjobb, aki a nép kb 90%-át árulónak, birkának, stb-nak gondolja. :)

Unknown írta...

Sajnálom, hogy a valódi mondanivalómra nem reagáltál. Vagy az a kezdés, hogy "Abban egyébként nem értek egyet" azt jelentené, hogy egyébként igen? Bár példák nem voltak a legjobbak, azt hiszem érthető mire gondolok.

De hogy reagáljak is.

"Egy molotov-koktélos támadás egy olyan országban, ahol ez nem szokásos..." Szerintem nem ez az egy erőszakos bűncselekmény történt ebben az országban. Után pedig volt egy demonstráció. Mért ne lehetne? Abba pedig végképp nem akarok beleszólni, hogy milyen pólót vegyenek fel. Legfeljebb meglesz a véleményem róluk. Persze ti is demonstrálhattok, de nem kellene, ha ők hülyék legyünk mi is azok, stratégiáját követni. Ők azt élvezik, ha középpontban lehetnek, és ott balhézhatnak. Ehhez jól jön, ha ti is ott vagytok. (Ezzel kapcsolatban Puzsér Robi alkotott nagyon szimpatikus véleményt valamelyik indyrádióban ~ 30. perctől a 37-ig. Érdemes az egészet végighallgatni.) A kormány meg csak dörzsöli a tenyerét. Tudja, hogy holnap a címlapon nem az lesz, hogy mért kerül milliárdokba néhány méter autópálya, metró, katonai létesítmény... és mért nincs pénz olyan lényegtelen dologra, mint az oktatás, az egészség, a munkateremtés, a szegénység, az éhezés. Viszont téma lesz a kuruc.info, Tomcat, az árokásás, a bátor tiltakozók, a helyzet fokozódik, ha ügyesen tálalják hetekig lehet tematizálni a politikai közéletet.

De ezt mintha már említettem volna...

Bár elsősorban szociológiai/politikai hozzászólást kívántam írni, menjünk bele a pszichológiai részbe is. Ki-honnan-jön dolog? Ugyanazon városban születtünk. :) Valamiért taszítanak a természetellenes dolgok. Például az animalsextől sem javul a közérzetem. De ugyanúgy a tetoválás, piercing sem a kedvenc hobbim. Persze mondhatnád, hogy akkor ruhát sem hordok, hiszen az is természet ellenes. És igazad lenne. Valóban ez már neveltetés, ízlés kérdése. Nem ítélem el, ha valaki fültágítót hord, de ha meglátom elborzadok. Nem tetszik.

Hogy a szélsőjobb milyen, az őket minősíti, de ezért még nem fogok automatikusan az "ellentábornak" szurkolni. Neked is csak azért írok, mert számos téren szimpatikus amit csinálsz, ugyanakkor építő kritikus is szeretnék lenni.