2008. november 25., kedd

Magánrepülővel segélyért



John Stewart, a Comedy Central kiváló showmanje ismét jobban fején találja a szöget a komédia-műsorában, mint bármely "igazi hírcsatorna". Imádom Stewartot, minden este vagy reggel megnézem az előző esti műsort. Olyan jó lenne, ha itt is lenne.

Poénokat nehéz összefoglalni, de mégis leírom, mi minden történik négy percben.

A négyperces klipp első percében elsüt három poént, de közben kiképzi a nézőt, hogyan érint többszázezer embert a gazdasági válság következtében nehézségeket élő autóipar.

A második perc elején régi szokásához híven elsüt egy poént, miszerint az autóiparban munkahelyüket elvesztett gépek kit hibáztatnak az "elbocsátásért"? A zsidókat - mondják a gépek. Tudni kell, hogy John Stewart maga is zsidó származású, és már csak ezért is nyom előszeretettel efféle irónikus poénokat. A lazaság és könnyedség irigylésreméltó, de azt hiszem hogy az eltérő történelem miatt is könnyebb Amerikában mint itthon poénkodni.

Stewart ezt követően elmondja, hogy mi a szokásos menet manapság egy csődbe jutott vállalkozás esetén: a vállalkozás vezetői elmennek a kongressusba, és kérnek pénzt. Ezesetben a Chrysler főnökét vágja be, aki 25 milliárd dollárt kér az autóipar nevében.

A kongresszusban felmerül, hogy miért utazott minden segélykérő cégvezér magánrepülőgéppel. Kérdezik: nem tudtak volna esetleg leereszkedni egy elsőosztályú repjegyig? Vagy esetleg megosztani egy magánrepülőt? Majd végül megkérdezi egy képviselő, hogy hajlandóak-e eladni magánrepülőiket, és a visszautat kereskedelmi járattal megtenni? Senki sem jelentkezett.

Nos, ez a kis bejátszás egyszerre mutatja ismét a kapitalizmus perverzióit (ezek a cégvezetők magánrepülőgépeikkel pályáznak adófizetői segélyekre), de egyben az amerikai politikai humor legjobbját, és bizony a tengerentúli szólásszabadság és politikai kritika erősségét.

Humor és kritika 3 percben. Itt lehet nézegetni a showt.

Nincsenek megjegyzések: