2009. október 19., hétfő

Afganisztán mégsem Florida 2.?

Mai hír:
"Afganisztánban második elnökválasztási forduló várható, mert több százezer, Hamid Karzaira leadott szavazatot kell megsemmisíteni - így döntött az elnökválasztáson tapasztalt csalásokat vizsgáló panaszbizottság. A hivatalban lévő államfő első fordulós támogatottsága így 50 százalék alá esett. A panaszokat vizsgáló testület megállapításait még jóvá kell hagynia a választási bizottságnak is Afganisztánban. (MR)"

Korábban, még a választásokat követően az USA afganisztáni küldötte, Richard Holbrooke elég gyorsan elmondta, hogy "választási bakik minden demokráciában előfordulnak"

"US envoy to Afghanistan and Pakistan Richard Holbrooke said at a meeting on Afghanistan in Paris on Wednesday that irregularities were normal in any democracy." (bbc)

Most akkor Holbrooke vagy vagy hülyeséget beszélt, vagy falazott volna, de a dolgok kicsúsztak az USA irányítása alól. Hirtelen másképp nem tudom ezt magyarázni.

Egyébként Holbrooke kijelentése iskolapéldája a kettős mércének. Amikor az iráni rosszfiú csal, akkor az egész világ felhördül (helyesen). Amikor meg a félig-meddig megbízhatónak tekintett Karzai, akkor az egész csak egy "szokásos baki". Most, a mai hírben sincs egyébként rendes felháborodás, hogy CSALÁS történt. Nem: a szavazatok egyharmada hibás, úgyhogy meg kel ismételni a választást. Ennyi. Rideg tények ezek, így alakult, kérem szépen, micsoda pech, egyharmad szavazat elcsesződött!

De úgy látszik Afganisztán ellenállhat a floridaizációnak, ahol az ici-pici szokványos rendellenességek és huncutságok befuttatták George W. Bush-t annak idején.

Nincsenek megjegyzések: