2009. február 25., szerda

Az előzőhöz kapcsolódik

Az index részletesen ismerteti az Európa Tanács fajgyűlölet- és intolerancia-ellenes bizottságának Magyarországról szóló országjelentését.

A jelentés szerint a roma gyerekek túlreprezentáltak az állami gondozottak körében is. Ez részben abból is fakadhat, hogy a gyermekvédelmi hatóságok a veszélyeztetettség fogalmát nagyon szélesen, olykor kizárólag anyagi alapon értelmezik, így kilakoltatások esetén szinte biztosan gondozásba veszik a gyermekeket. A gondozásba vett roma gyerekek aránytalanul nagy részét sorolják be korlátozott szellemi képességűnek.

Az egész cikket érdemes elolvasni.

5 megjegyzés:

A Viktor írta...

Olvasom a cikket, es irom mi jut eszebe egy nacikent bejegzett humanistanak.

Tul nagy szolasszabadsag:
Az a velemenyem, hogy bar a nagyobb szolasszabadsag tobb munkat is ad azoknak, akik a hulyeseg ellen kuzdeni akarnak, mindamellett lehetoseget ad erre a kuzdelemre. Ha nincs szoloasszabadsag, az ember nem mondhatja ki a velemenyet, akkor a sok veka ala rejtett velemeny nyoman sokan juthatnak tul magas pozicioba hulyeseggel a fejukben.

A ki nem mondott velemenyek sok esetben lehetoseget adnak felismerni es orvosolni a hulyeseget, ha megis kimondjak.
Azt csak remelni merem, hogy nem eroltetik ra az orszagra azt a cenzura torvenyt, ami egyszer mar megbukott. Persze neked szimpatikus lehet a cenzura. Az indymedian sokszor hasznaljak az elvtarsaid.


"Az sem tetszik a jelentéstevőknek, hogy az adatvédelem olyan erős Magyarországon, hogy a hatóságoknak nincsenek statisztikáik a kisebbségekről"
Ez mondjuk jogos kritika. Pont a szolasszabadsagot novelne, ha az adatvedelmen csokkentenenk. Ki lehetne mondani legalisan, ha egy elkoveto cigany. A vegen meg kiderulhetne, mik a valos szamok az elkovetok nemzetisegi megoszlasaban. Ha igaza van azoknak, akik a ciganyoknak tobb buncselekmenyt tulajdonitanak, akkor vegre lenne alapja a hatosagoknak megoldasi lehetoseget keresni. Ezt mondja a bizottsag is:
"ellenőrizni sem tudják, hogy az érdekükben tett intézkedéseknek milyen hatásuk lehet".

Az mar a bizottsag dolga, hogyan kuzd meg a skizofreniajaval. Meredek, hogy egy jelentesen belul koveteli a szolasszbadsag korlatozasat es kiterjeszteset.

"Javasolják, hogy a rasszista indítékú támadásokat alaposabban vizsgálják ki"
Ez ugy baromsag, ahogy van. Minden buncselekmeny minden inditeka alapos kivizsgalast igenyel. Pont annyira alaposat, ami a birosagnak az itelet meghozatalahoz kell. Vagy legyun megkulonboztetesmentesek a torvenyi eljarasokban, vagy ne legyunk humanistak.

"Azt javasolják, hogy a legenyhébb fogyatékosságot töröljék az oktatási törvényből, és eleve csak súlyosabb esetekben küldjék speciális iskolába a gyerekeket."
Ha jol ertem, itt a bizottsag megroja az orszagot azert, mert a specialis figyelmet es torodest igenylo serult, hatranyos hatterel rendelkezo gyerekek eselyt kapnak erre a figyelemre. Megrtenem, ha a specialis iskolak szinvonalat kerne szamon. Megertenem, ha azt kerne szamon, hogy az ilyen intezmenybe kuldot gyerekek nem kapjak meg az elethez, beilleszkedeshez szukseges okatatast, ahogy az bizonyosan elofordul. Azt nem ertem azonban, hogy miert akarnak a tobbsegeben normalis gyerekeket befogado intezmenyekbol kisegito, specialis iskolat csinalni.

"Többet kellene költeni a tanárok hatékonyabb oktatására is, részben hogy ne legyenek rasszisták..."
Ebben a mondatban agymosast ker szamon a bizottsag.
"Az erről szóló EU-s pénzekből megkezdett programoknak örülnek de nem tartják elég hatékonynak a rendszert."
Amig nem lehet etnikai alapon statisztikat csinlani, addig sose lesz hatekony semmilyen rendszer, amit egy etnikum felzarkoztatasara inditanak. Statisztika hianyaban meg az is csak "kozismert", hogy a ciganysaggal baj van. A "kozismert" pedig tudtommal nem jogi kategoria. Birosagon nem allja meg a helyet, mint bizonyitasi alap. De ezt te jobban tudod.

"A jelentés szerint a roma gyerekek túlreprezentáltak az állami gondozottak körében is."
Na most ha baj van a ciganyokkal, ha le vannak maradva, akkor ertelemszeru, hogy egy nem diszkriminativ rendszerben tobb cigany gyereknel veszi eszre a rendszer, hogy segitsegre van szuksege. Tehat tobb gyereket vesznek allami gondozasba is, tobb kap szocialis juttatasokat is. Akkor is, ha az allam nem hoz letre pozitiv diszkriminaciot. Pusztan a lemaradottsaguknak fogva. Itt megintcsak egyfajta tudathasadasos allaopt erheto tetten a bizottsag jelenteseben.

"Az ECRI ezért az állami gondozásban lévő roma gyerekek helyzetének kivizsgálását javasolja, összességében pedig a már meghozott törvények hathatósabb betartatását."
Ezt a vizsgalatot nagyjabol minden allami gondozott gyereknel fontos lenne elvegezni. Amig az utcan, prostikent vegzik az allamigondozottak, addig azt kell mondani, hogy a rendszer, bar a lete joindulatbol adodik, vegulis rossz.

"A jelentés szerint sokkal jobban kellene ellenőrizni a munkaadókat és az egészségügyi intézményeket, hogy nem diszkriminálják-e a cigányokat."
Azt hiszem, hogy itt magyar es cigany egyforman hatranyt szenved.
Az egesszegugyben sok helyen nem lehet elorreb jutni csak boritekkal. Mikozben az orvos nem mondja ki, elvarja a boritekot. Neha hagyjak meghalni az olyat, akiert nem kaptak boritekot. Neha pedig maga az orvos utasitja el a boritekot. Szoval az egeszsegugyben tenyleg kell nemi valtozas. A munkahelyeken nincs jelentos diszkriminacio az azonos kepzettsegu cigany es magyar emberek kozt. Mindkettonek baromi nehez a kepzettsegenek megfelelo munkat talalni. Soknak nem is sikerul. Tipikus peldaja ennek ez a vicc:
Mit mond a bolcsesz diplomaoszto elott a gyorsetteremben?
- Szia! Egy hamburgert es egy kolat kerek.
Es mit mond utana?
- Szia! Mit adhatok?

A multkori magyarbunozos posztod, amiben egy zsido maffia diszgoja kapcsan kerted szamon a magyar kozeleten a rasszizmus hianyat meg lehetett vicc. Ez is csak vicc? Nem nevetek.

A Viktor írta...

Sajnálom, hogy nem születik új hozzászólás. Kicsit szerencsétlenül árválkodik itt az én féloldalú véleményem. Mások helyett viszont nem tudok írni.

Tudom. Mindenki lázasan szervez. Mármint azok közül, akiknek a véleménye érdekel. Van vagy fél tucat program, amit a világ körüli békemenethez kapcsolódóan szerveztek.

Sok sikert hozzá! Neked is. A programok egy része legalább jó bulinak ígérkezik. :)

A Viktor írta...

http://index.hu/bulvar/hirek/2009/03/17/prostituciora_kenyszeritettek_egy_16_eves_lanyt/

Várady Tibor írta...

Válogathatnék, de ha egy mondatot kell kiemelnem, ami számomra az egész hozzászólást érdektelenné teszi, az ez:

"A munkahelyeken nincs jelentos diszkriminacio az azonos kepzettsegu cigany es magyar emberek kozt."

Wow.

A Viktor írta...

Nahát Tibi. Meglep, hogy ennyi hét után észrevetted, hogy van hozzászólás a blogodon. :D

Ha nagyon akarod, mond, hogy érdektelen, amit írtam. Persze ez véletlen sem vita.

Nem vagyok HR-es, nem tudom, a felvételinél mi megy, de aki hozzánk bejutott és cigány, azt senki nem bántja a cigánysága miatt. Ha mégis megtörténik, elég kegyetlenül szoktuk lehülyézni az elkövetőt. Többnyire egyszeri esetként történik ilyen, mert másodszor már senkinek nincs hozzá kedve. Ez eddig minden munkahelyemen így volt.

Akkor én valami csodát élek meg, és a magyar valóság ennek homlokegyenest az ellenkezője?

Tibi, te mennyi időt töltöttél el, mennyi időt éltél cigánytelepek környékén? Hányszor voltál cigányoknál beszélgetni, kérni, adni, velük ünnepelni? Úgy érezted, hogy a hozzád hasonló képességű és értékrendű cigányok élete annyira rosszabb a tiednél? A saját szintemen ilyesmit csak igen ritkán érzek. Amikor megtörténik, azt pedig azonnal követi megtorlás a közösség részéről.


Én néhányszor észre sem veszem, ha valaki cigány. Estem már pofára emiatt.