2008. október 11., szombat

A krach mint alibi?

Az a gyanúm, hogy a nemzetközi pénzügyi krachot alibiként használja fel a Gyurcsány, hogy "jó pillanatban" átnyomja a népszerűtlen intézkedéseit. Ez olyan, mint amikor szeptember 11 után egyes amerikai neokon politikusoknak egyből bevillant az iraki olaj megkaparintásának lehetősége. Kevés ember látja át igazán a történéseket, így a sötétben és fejvesztett állapotban megpróbálnak átnyomni mindent.

Seperc alatt átnyomják a "szocialista" párton, hogy befagyasztják a béreket! (9.pont).
Pedig azt még neoliberális irányból is lehet támadni: "Költségvetési pozíciót nem javít (inkább ront), mert adóbevételektől esik el a kormányzat. Leülteti a belső keresletet, vagyis inflációs és külső egyensúlyi szempontból talán kedvező, ám a gazdaságból teljesen kiveszhet a növekedés. Ortodox stabilizáció, nagy növekedési áldozattal". A szocik benyelik, mert "sürgősség, hurrá, egység, fogjunk össze" van.

A célt nem rejtegeti Ferenc: "nemzeti érdek a stratégiai együttműködés a liberálisokkal".

Nagyívű beszédek hangzanak el:
""Gondolják végig, hogy az-e a tét, hogy január 1-től növekszik-e a bér vagy júliustól, vagy munkahelyek tízezrei szűnnek meg" - mondta Gyurcsány

Az összefogás megteremtése érdekében Gyurcsány "nemzeti csúcs" összehívását kezdeményez

"Mit kell csinálni, ha jön a vihar? Csökkenteni kell a vitorlák felületét" - mondta Gyurcsány"

"Szekeres Imre szerint a világgazdasági válság majdnem olyan veszélyes helyzet, mintha tankokkal támadnák az országot, mert a támadás az egész életformánkat veszélyeztetheti.
"


Összességében gusztustalan. Nagyon nehéz politikai helyzet ez, ahol 1. az emberek többsége nem látja át, mi történik, 2. az emberek többsége nem hisz a kormánynak 3. válság van. A pusztán formális, megtépázott, legitimáció ilyenkor fájdalmasan kevés.


GYF 12 pontják sok helyen elemzik, de kevés helyen idézik. A vg.hu-n találtam meg:
1. Korlátlan garanciát biztosítanak a betéteseknek, ahogy azt a hét közepén Gyurcsány bejelentette. Az ehhez szükséges törvényt hétfőn a parlamentben a házszabálytól való eltéréssel azonnal megszavaztatja.
2. Bajnai 807 milliárd forintos - a kis- és közepes vállalkozásoknak szóló - csomagját tovább bővítik, s a forrásokat átalakítják hozzá.
3. Jogszabály módosításokkal javítani fogják a hitelintézetek vállalkozásoknak szóló hitelnyújtó-képességét, hogy megakadályozzák a bankok kockázatoktól való félelmeit és a bizalmatlanságot.
4. A forint elleni támadás miatt jogszabályokat hoznak annak érdekében, hogy a befektetési alapoknak és a nyugdíjpénztáraknak nagyobb érdekeltsége legyen állampapírokat vásárolni.
5. Az idei költségvetési teljesítésben a tervek szerint a 4 százalékos hiánycélt 3,4 százalékra csökkentik, amely a nyugdíjpénztári korrekcióval 2,9 százalékot jelentene. Ezzel a kormány már idén teljesítené a maaschtrichti kritériumok ezt illető feltételét.
6. A jövő évi gazdasági növekedésre óvatosabb becsléseket és terveket készítenek, hogy igazodjanak a nemzetközi elemzők által jósolt mértékhez.
7. A 2009-es költségvetésben a hiányt 3,2-ról 2,9 százalékosra módosítják, amely a nyugdíjpénztári korrekcióval 2,6 százalékos lenne.
8. A nagyobb bizonytalanság miatt elhalasztják az állami bevételcsökkenést előidéző adócsökkentési programot. Amennyiben szabad pénzek állnak majd rendelkezésre, jövőre visszatérnek rá.
9. A társadalmi partnerekkel a 2009-es bértárgyalásokon a reálbérek januártól júliusig tartó befagyasztását javasolják, ezért megértést kérnek a munkavállalóktól és a munkaadóktól.
10. A részvényárfolyamok esése miatt a kormány az Új Tulajdonosi Program bevezetésének a felfüggesztését tervezi.
11. Gyurcsány javasolja, hogy a közpénzügyi csomagot három héten belül egy csomagként fogadja el a parlament, amely kiterjedne a különböző alrendszerekre, illetve hozzáillesztenék a plafontörvényt, valamint a költségvetési tanács bevezetését is.
12. A Nemzeti Pénzügyi Felügyelet határ- és jogkörének kiterjesztését és megerősítését tervezik, így a garanciavállaló képessége is emelkedne. Brüsszelben ugyanakkor továbbra is kezdeményezik az egységes európai pénzügyi szabályozó hatóság létrehozását.

Nincsenek megjegyzések: