2009. január 18., vasárnap

Az izraeli és palesztin pacifistákat támogattuk

Büszke vagyok arra, hogy sikerült egy olyan demonstrációt szerveznünk az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán, amelyen egyaránt jelentek meg zsidó szervezetek képviselői, és megjelent például az iszlam.com-on is.

Kaptam például egy ilyen köszönőlevelet:
Látom már volt is egy béketüntetés. Támogatom!
(Az én izraeli rokonaim is pacifisták; fáj is, hogy ez a harcias kép él Izraelről az emberekben, persze a háborút látva: nem véletlenül).


A Nol beszámolója alább olvasható, és egy rövid videó itt megtekinthető:

A Humanista Mozgalom által szervezett demonstráción mintegy félszázan vettek részt. A béketüntetést szervező csoport szóvivője, Szigeti Balázs azt mondta: azért jöttek, hogy tisztelegjenek azok előtt az izraeli fiatalok előtt, akik nemet mondtak a behívóra, és azok előtt a palesztin fiatalok előtt, akik vállalva a következményeket, ki merték mondani hazájukban: a Hamász hagyjon fel a rakétatámadásokkal.
Álmos Róbert, az Amnesty International Magyarországi csoportjának képviseletében arról beszélt, hogy a Gázai övezetben mindkét oldal megsérti a civilek emberi jogait. Követelte, hogy vonják felelősségre a háborús bűnösöket.

Tamás Gáspár Miklós, az Európai Feminista Kezdeményezés tagjaként azt mondta: a II. világháború óta "emberirtó háborúk" tucatjaira került sor, ma is ártatlan emberek halnak meg, gyermekek pusztulnak el, mert olyan rendszer uralkodik a világon, amely különbséget tesz ember és ember között.


A szolidaritási megmozduláson megjelentek "Légy bátor, hagyj fel az erőszakkal", Állítsd meg az erőszakot!" feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

A demo elég jó volt,köszi érte,talán a legközelebb került ahhoz, amilyen demon ebben az ügyben szeretnék.
Egyetértek abban, hogy a pacifisták hangját erősíteni kell. Egyetértek abban, hogy el kell ítélni a Hamaszt.
Azonban nem tudok azzal egyetérteni, hogy mindkét oldalt ugyanolyan fajsúllyak kezeljük. Éppen ezért igazából csak Tamás
Gáspár beszéde tetszett, a másik kettő nem.
Én nem tudom a két oldalon mgenyilvánuló erőszakot egyenlőként kezelni. Igen, erőszakot el kell ítélni, de hatalmas különbség van (és ez az áldozatok számán is meglátszik)kezdetleges orosz és otthon készített rakéták és a legkorszerűbb amerikai fegyverek, vegyi fegyverek, kiéheztetés, gettóba zárás stb. között.
És a különbség még nagyobb ha az elmúlt hatvan év eseményeit vizsgáljuk.
Valószínűleg elfogult vagyok, de mentségemre legyen mondva, hogy viszonylag elég sokat tudok a dologról, sok ismerősöm járt a térségben aktivistaként stb. Ráadásul nyugati békeaktivisták mindenhol egyértelműen elítélik Izraelt,és a főbűnősnek tartják, hisz egy agresszor állam, amely USA poltikáját követi, és az egyetlen atomfegyverrel rendelkező állam.
Itthon ez nem. Sajnos,csak a szélsőjobb -és bal kritizálja Izraelt, de nem a palesztinok miatt igazából, hanem antiszemitizmusuk, anticionizmusuk miatt.
Nagyon szomorú vagyok mindezek miatt.
Pedig fontos lenne igazából állást foglalni, mert a két oldal ugyanolyan kezelése a felelősség elmaszatolásához vezet.

Unknown írta...

Kihagytam:
Az egyetlen, atomfegyverekkel rendelkező állam Közel-Keleten.

Várady Tibor írta...

TGM beszéde szerintem is telitalálat volt.

Unknown írta...

Igen, és még az is látszott, hogy a szívéből beszélt.