2008. augusztus 21., csütörtök

minden rendben

1.
Először is, mielőtt belekezdenék mindenféle társadalomkritikai témába, szeretném jelezni, hogy ma reggel megtudtam, hogy minden rendben. A Világgazdaság c napilapból ugyanis megtudhatjuk, hogy bár tudjuk, hogy a gazdasági környezet kedvezőtlen, folyamatosan súlykolják belénk hogy itt a gazdasági nemzethalál, a profittal még nincs baj. Tudniillik, a féléves adatait eddig közzétevő öt hitelintézeti csoport közül négy – az Erste, az FHB, az OTP és a Raiffeisen – összességében több mint 27 százalékkal növelte adózott profitját egy év alatt.

2.
Tegnap este jött a hír az indexen, hogy "az utcáról dobták fejbe a szobában számítógépező kislányt", kővel. A cikk hozzáteszi, hogy "a Független Hírügynökség információi szerint a Hosszúsétatéren romák lakta házat támadtak meg a fiatalok". Nem nehéz belátni, a kisebbségellenes hangulat fokozódik, és valamiért nehéz azt képzelni, hogy az efféle hírek száma csökkenni fog. A hír olvasása közben az vigasztalt, hogy épp egy hamarosan színre jövő erőszakellenes összefogás előmunkálataival foglalkoztam, amelyben szerepet vállalnak a humanisták is. De erre majd visszatérünk.

3.
Melegen ajánlom Tamás Gáspár Miklós új cikkét, "az ellenforradalom lelki szegényei". Többek között a "monoki gondolatról" szól, a segélyt közmunkáért gondolatról. "Magyarországon hatalmas és - nézetem szerint - jogos ellenállást váltott ki a szociális leépítésnek minden aspektusa, amely a középosztályt is érintette (megszorítások az egészségügyben, egyetemi tandíj). Ugyanazok, akik hevesen, erőszakosan és fölöttébb hatékonyan tiltakoztak a szociális leépítés említett válfaja ellen, ugyanilyen hevesen, erőszakosan és hatékonyan SZORGALMAZZÁK a szociális leépítést, amennyiben az érintettek a szubproletariátus, az "underclass" - mélyszegénységben élő - tagjai."

Nincsenek megjegyzések: