2008. augusztus 29., péntek

fletó megegyezésének két dimenziója

Tegnap a miniszterelnök (akit lemondásra szólított fel a Humanista Párt is 2006-ban, és ezt azóta is érvényesnek tartjuk) kijött valamiféle programjavaslat-vitaanyaggal, megegyezés címmel. Nagyon rövid elemzés következik.

Először is: a "szocialista" miniszterelnöknek eszébe sem jut, hogy a rendszert bármilyen szinten megkérdőjelezze. Azaz az alap a következő: az országnak versenyképesnek kell lennie, azaz a tőke számára kedvezőbb, az emberek számára pedig kedvezőtlenebb körülményeket kell nyújtania a többi országnál. Végső soron erről szól ez a lefelé tartó verseny. Ez az alap nála.

Másodsorban: ezen kereten belül viszont sikerült olyan javaslatokat írnia, amelyeket egyaránt dicsért a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Liga is. Tehát a szakszervezeti oldalról van támogatása. Az "adószakértők" és bankárok pedig dühösen csapkodak.
GYF lényegében azt igéri, hogy nem csökkenti a jólléti kiadásokat, de viszont harcot hirdet a feketegazdaság ellen, és az ebből remélt többlet-adóbevételre támaszkodva, pár éven keresztül, fokozatosan csökkenteni akarja az adót. Főleg a cégek javára (mert ugye az mindenkinek jó, ha nekik jó), és egy kicsit az "emberek" javára. Ez a lényeg, ha jól vettem le.
Ja, és Fletó azzal fenyeget, lemond, ha nem szavazzák meg ezt, vagy ilyesmit. Ügyes. Ugyanis fordítva van: ha nem tud költségvetést leszervezni, le kell mondania. Minden esetre, ha végre lemond, akkor az valójában a HP nyilatkozata miatt lesz.

Nincsenek megjegyzések: